Desi Hesaplama Nedir? Kargo Desi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Pandeminin de etkisiyle dijital dönüşümün hızlanması, e-ticaret dünyasına ve dolaylı olarak taşımacılık sektörüne de etki etti. Bu gelişmeler neticesinde özellikle e-ticaret şirketleri için kargo maliyetlerini belirleyen etmenler de merak konusu haline geldi. Desi olarak tanımlanan ve taşınan ürünlerin hacimsel ağırlığını ifade eden değer ise kargo maliyetini belirleyen temel faktörler arasında yer alır. Bir gönderinin ücretini belirleme konusunda doğrudan rol oynayan desi, basit yöntemlerle hesaplanabilen bir formüldür.

Desi Nedir?
Desi, bir kargonun, paketi ile birlikte taşıdığı hacimsel ağırlığını ifade eden bir ölçü birimidir. Yurt içi ve yurt dışı gönderilerde farklı şekillerde hesaplanan desinin mümkün olduğunda düşük değerlerde olması önemlidir. Bunun sebebi de, herhangi bir gönderinin taşıma maliyeti hesaplanırken ürünün hacimsel ağırlığı ile gerçek ağırlığının karşılaştırılıp daha yüksek olan değere göre işlem yapılmasıdır. Bu nedenle özellikle e-ticaret işleri ile uğraşan firmaların ya da herhangi bir ticari amaçla sürekli olarak kargo gönderen kişilerin, gönderdikleri ürünün, paketiyle birlikte mümkün olabildiğinde düşük bir hacimsel ağırlığa sahip olmasını sağlamaları gerekir.

Desi Hesaplama Formülü
Desi hesaplama yöntemlerine hakim olmakta yarar var çünkü sürekli olarak kargo gönderimi yapan bir firma ya da şahıs, bu koli desi hesaplama formülü ile kargo giderini minimize ederek uzun vadede kâr edebilir. Kargo desi hesaplama formülünün çok basit bir mantığı vardır. Tabii desi hesaplama formülü uygulanırken yalnızca dört işlem bilgisine ihtiyaç duyulmasına rağmen ince hesaplarda hesap makinesi kullanılmalıdır; çünkü desimetre hesaplama işleminde her zaman tam sayılara ulaşılamayabilir.
Kargo desisi hesaplama işleminde gönderilecek olan paketin ya da kolinin; en, boy ve yükseklik değerleri birbiriyle çarpılarak çıkan sonuç, yurt içi gönderiler için 3.000’e bölünür. Eğer yurt dışına bir ürün gönderiyorsanız bu sefer çıkan sonucu 5.000’e bölmeniz gerekir. Basit bir örnekle açıklamak gerekirse şu sonuçlara ulaşılabilir:

Eni 40, boyu 30 ve yükseliği 20 cm olan bir ürün için 40x30x20=24.000 eder. Bu ürünün yurt içi bir gönderi için desi değeri 8 iken yurt dışına gönderilmesi durumunda hesaplanacak olan desi değeri de 4,8 olur.

Bu formülü kullanarak siz de gönderilerinizin desi değerlerini kolaylıkla hesaplayabilirsiniz. Desimetre hesaplama işleminde her bir gönderi için tek tek hesap yapmanın yanı sıra eğer dilerseniz Excel uygulamasını kullanarak birden fazla ürün için desi hesaplama işlemi yapabilirsiniz. Tabii şunu da eklemekte yarar var ki her kargo şirketinin fiyatlandırması farklı olabilir. Bu nedenle hesap yaparken çalıştığınız şirketin fiyat tarifesini de hesaba katmalısınız.

Kargo Maliyetlerini Azaltmak için Ne Yapılabilir?
Desi değerlerini küçültmek, uzun vadede büyük faydaları olan bir eylemdir. Bu yüzden göndereceğiniz ürünü mümkün olduğunda düşük maliyetle göndermek için ürünü paketlerken mümkün olduğunca düşük hacimli bir ambalajlama yapmalısınız. Tabii bununla birlikte ürünün yolda zarar görmemesi ve ekstra maliyetlere yol açmaması için ürününüzün korunduğundan da emin olmalısınız. Bununla birlikte kargo şirketlerinden teker teker fiyat almalı ve sizin için en uygun firmayla çalışmalısınız. Kargo firmaları, ticari kuruluşlar için avantajlı paketler dahilinde hizmetler sunar. Eğer sürekli olarak kargo hizmetlerinden yararlanacaksanız bu paketlerden yararlanabilir ve desi başına daha düşük ücretler ödeyerek ürünlerinizi gönderebilirsiniz.

Daha fazla içerik

tüm yazıları gör