Sanal Mağaza Nedir? Sanal Mağaza Açmanın Avantajları Nelerdir?

E-ticaretin her geçen gün büyüyen bir sektör olduğu rahatlıkla söylenebilir. Bu alana odaklanan istatistikler de bunu kanıtlar nitelikte. Ticaret Bakanlığı’nın yayınladığı rapora göre 2021’de Türkiye’de e-ticaret sektörünün hacmi, önceki yıla kıyasla %69’luk bir büyüme göstererek 381,5 milyar TL’ye ulaşmış durumda. Hâl böyleyken internet üzerinden satış yapmak herkes için son cazip bir iş modeli olarak nitelenebilir. Bu iş modelini pratiğe dökmenin yolu da sanal mağaza açmaktan geçer. Peki sanal mağaza nedir?

Sanal Mağaza Nedir?

Sanal mağaza, internet üzerinden ürün ya da hizmet satışı yapılan web sitelerini ifade eden bir kavramdır. Ticarete doğrudan online mecralarda başlamak isteyenler bu tip bir site kurabileceği gibi hâlihazırda fiziksel dükkânları bulunan şirketler de sanal mağaza açarak işlerini internet ortamına taşıyabilir. Bu tür sitelerden firmanın çalışma şekline göre toptan ya da perakende satış yapmak mümkündür.

Sanal mağazalar, satılan ürünlere dair bilgi ve görsellerden ödeme almayı mümkün kılan yöntemlere kadar alışveriş sürecinin yürütülmesini sağlayan tüm unsurlara sahiptir. Bunun yanında şirketin hizmet politikasını anlattığı, bir bakıma kendini tanıttığı sayfalara da bu sitelerde yer verilir. Söz konusu sistemler, şirketin ürün ya da hizmetlerini zaman ve mekân kısıtlaması olmadan tüm internet kullanıcılarının ulaşımına açık hâle getirir. Dolayısıyla bu sitelerin 7/24 açık bir dükkânı andırdığını söylemek yanlış olmaz.

Sanal Mağaza Nasıl Açılır?

Sanal mağaza açmaya kararı verdiyseniz bu konuda uzmanlaşmış hizmet sağlayıcılardan destek almanız gerekir. Zira söz konusu işlem, ciddi bir kodlama bilgisi gerektirir. Bu konuda bilgi sahibi birini bulup hayalinizdeki internet sitenizi sıfırdan oluşturmak yerine e-ticaret altyapı sağlayıcılarla iş birliği yaparak süreci çok daha hızlı şekilde tamamlayabilirsiniz.

Önde gelen e-ticaret altyapı sağlayıcısı Godlike, hazırladığı paketlerle farklı seviyedeki şirketlerin beklentilerini en iyi şekilde karşılar. Bu süreçte ihtiyaç duyulan tüm detaylara dair birçok alternatif sunan Godlike’ın size en uygun paketini seçerek kısa süre içinde online mağazanızda ürün satışı yapmaya başlayabilirsiniz. Sanal mağaza nasıl açılır sorusuna yanıt verdikten sonra bu adımı atmadan önce bilinmesi gerekenlere geçelim.

Sanal Mağaza Açmadan Önce Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

Sanal mağaza açmak, pek çokları için yeni bir dünyaya adım atmaya benzediğinden ilk etapta karmaşık ve zor bir süreç gibi görünebilir. Fakat bazı konulara gerekli özen gösterildiği takdirde e-ticaretin bu ilk sürecini herhangi bir sorun yaşamadan aşmanız mümkün olur. Bu konuya dair detaylı bilgilere Yeni Başlayanlar için E-ticaret Rehberi başlıklı içeriğimizden ulaşabilirsiniz.

Sanal Mağaza Açmanın Maliyeti Nasıldır?

Sanal mağaza açma maliyetine dair net ifadeler kullanmak oldukça zordur. Zira bu işlem için tercih edebileceğiniz e-ticaret paketlerinin fiyatları, kapsamlarına bağlı olarak geniş bir aralığa yayılmış durumdadır. Bunun, e-mağaza açmak isteyenlere büyük bir avantaj sağladığı söylenebilir. Çünkü bu sayede isteyen her şirket, kendi bütçesine uygun paketi tercih ederek internet üzerinden satış yapma imkânı bulur.

Sanal mağaza açmaya dair masraf kalemlerinden biri de şirket kurulum bedelidir. Eğer hâlihazırda bir firmanız yoksa bu işlem için belirli bir bütçeyi gözden çıkarmanız gerekir. 2022 yılı itibarıyla ortalama kurulum masrafları şahıs şirketi için 1000, limited şirket için ise 3000 TL civarlarındadır.

Sanal Mağaza Açmak için Şirket Kurmak Gerekli midir?

Sanal mağaza açıp internet üzerinden satış yapmak için şirket bir şirket sahibi olmak gerekir. Çünkü bu şekilde yapılan her satış için tıpkı fiziksel dükkânlarda olduğunu fatura kesilmesi zorunludur. Fatura kesme yetkisine sahip olmak için resmî şirket kimliği taşımanın şart olduğu düşünülürse sanal mağaza açmak isteyenlerin de bu kuruluş işlemlerini yapması gerektiği sonucu çıkarılabilir. Zaten bir şirket sahibi olanların ise sanal mağaza için ekstradan kuruluş yapması gibi bir gereklilik bulunmaz. Mevcut şirket üzerinden fatura keserek online mecralardan satış yapabilirler.

Sanal Mağaza Açmak için Gerekli Belgeler Nelerdir?

Sanal mağaza açmak için doğrudan bir belge gerekmemesine rağmen yukarıda da bahsettiğimiz üzere şirket sahibi olmak zorunludur. Şirket kuruluşu esnasında da bağlı bulunduğunuz vergi dairesi sizden birtakım belgeler ister. İstenen bu belgeler, kuracağınız şirket türüne göre farklılık gösterir. Şahıs şirketi kurmak için gerekenler şunlardır:

  • Şirket sahibinin nüfus cüzdanı sureti
  • Kuruluş formu
  • Vesikalık fotoğraf
  • Başvuru muhasebeci aracılığıyla yapılıyor vekâletname
  • İmza beyannamesi
  • Kira sözleşmesi ya da tapu fotokopisi
  • İkametgâh belgesi

Limited şirket kurmak için istenen belgeler ise şunlardır:

  • Başvuru dilekçesi
  • Kuruluş formu
  • Noter tasdikli şirket sözleşmesi
  • Ticaret odası kayıt beyannamesi
  • Başvuru muhasebeci aracılığıyla yapılıyor vekâletname
  • İkametgâh belgesi
  • Sermayenin yatırıldığını gösteren dekont
  • Kira sözleşmesi ya da tapu fotokopisi

Gerekli belgeleri vergi dairesine sunup başvurunuzu tamamlamanızdan kısa bir süre sonra şirketiniz aktif hâle gelir. Bunun ardından internet üzerinden satış yapıp fatura kesmeye başlayabilirsiniz.

Sanal Dükkân Açarken Altyapı Seçimi Nasıl Yapılmalıdır?

Sanal dükkân için altyapı seçimi yaparken öncelikle dikkat etmeniz gereken, çalışacağınız altyapı sağlayıcının bu alanda sahip olduğu deneyimdir. Benzer şekilde servis sağlayıcının hizmet verdiği şirketlerin sayısı da kalitesinin bir göstergesi olarak değerlendirilebilir. Bu bilgiler ışığında 15 yılı aşkın süredir bu alanda faaliyet gösteren ve 35.000’den fazla müşterisi bulunan Godlike’ın sunduğu e-ticaret altyapılarını gönül rahatlığıyla tercih edebileceğinizi söylemek mümkündür.

Yeni Sanal Mağaza Açma Sürecinde Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Sanal mağaza açmak, e-ticarette başarılı olmak için tek başına yeterli olmayabilir. Bu süreçte bazı konulara odaklanıp ayakları yere sağlam basan bir iş modeli oluşturarak başarıya giden yolun kapısını aralayabilirsiniz. Mağazanızı açarken mutlaka yapmanız gerekenler şunlardır:

  • Detaylı bir iş planı çıkarmak
  • Şirket kurmak
  • Hedef kitlenizi seçmek ve buna yönelik pazar araştırması yapmak
  • Rekabet düzeyini ve rakiplerinizi incelemek
  • Reklam ve pazarlama stratejileri belirlemek

Genel itibarıyla fiziksel mağazalar ve internet siteleri farklı alanlarda hizmet verse de bu iki iş modelinin kimi ortak noktaları olduğundan söz edilebilir. Hâl böyleyken geleneksel bir dükkân yönetiyor olmak, şirketlere internetten satış yapma konusunda da bazı ipuçları sunar. E-ticaret Sitesi ve Fiziki Mağaza Yönetimi konulu içeriğinizden iki iş modeli arasındaki ilişkiye dair detaylara göz atabilirsiniz.

Sanal Mağaza Açmanın Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Sanal mağaza açmak, şirketlere birçok fayda sağlar. Tüketicilerin modern alışveriş alışkanlıklarına uyum sağlamak, bu faydaların ilki olarak ifade edilebilir. Sanal mağaza açmanın avantajlarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Yüksek bütçe gerektirmez, gider kalemleri azdır.
  • Türkiye’nin, hatta dünyanın her yerine satış yapılabilir.
  • Haftanın her günü, 7/24 sipariş almayı mümkün kılar.
  • Ulaşılabilecek kitle oldukça geniştir, yüksek satış rakamlarına erişilebilir.
  • Online reklam seçeneklerinden faydalanılabilir.

Olumlu yönlerinin yanında sanal mağazalar birtakım dezavantajları da beraberinde getirir. Söz olusu dezavantajlar şunlardır:

  • Müşterilerle iletişim kurmak fiziksel mağazalara kıyasla zordur.
  • Rekabet oranı yüksektir.
  • Müşteriler güvenlik endişeleri nedeniyle online alışverişe mesafeli yaklaşabilir.
  • Kötü kargo koşulları, müşteri memnuniyetinizi düşürebilir.

Avantaj ve dezavantajlarına birlikte baktığımızda pozitif yönlerin ağır bastığını söylemek yanlış olmaz. Siz de bu durumu lehinize kullanmak için sanal mağaza açarak e-ticarete atılabilirsiniz.

Godlike akıllı e-ticaret paketleri ile kendi e-ticaret sitenizi kurabilir, internetten satış yapabileceğiniz online mağazanızı açabilirsiniz.

Daha fazla içerik

tüm yazıları gör